Philips heeft er een nieuwe grootaandeelhouder bij en niet zomaar eentje: de steenrijke Italiaanse familie achter onder meer het autoconcern Stellantis en Ferrari koopt zich in bij het Nederlandse zorgtechconcern via investeringsvehikel Exor.

Exor neemt een belang van 15 procent in Philips. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, wil zich op deze manier nadrukkelijker mengen in gezondheidstechnologische sector. Met de deal is 2,6 miljard euro gemoeid.

In ruil voor de langetermijninvestering mag Exor één lid leveren aan de raad van commissarissen van Philips. De investeerder zegt de strategie van Philips volledig te ondersteunen.

Feike Sijbesma, voorzitter van de raad van commissarissen van Philips, zegt dat Exor “een bewezen staat van dienst en een duidelijke strategie heeft om te groeien in de gezondheidszorg en technologie”.

Exor wordt in één klap de grootste aandeelhouder van Philips, maar heeft naar eigen zeggen voorlopig geen plannen om het belang in Philips verder uit te bouwen.

Het aandeel Philips won maandag op de Amsterdamse beurs bijna 5 procent.

Investeringsmaatschappij van familie Agnelli zit in de AEX

De belangrijkste bezittingen van Exor zijn grote belangen in het roemruchte Italiaanse automerk Ferrari en in Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Fiat, Chrysler, Peugeot, Citroën en Alfa Romeo. Ook heeft het concern aandelen in Iveco, dat bussen en vrachtwagens maakt.

De nu 47-jarige John Elkann kreeg in 2004 als twintiger al de leiding over het zakenimperium van de familie Agnelli. Hij is de achter-achterkleinzoon van Giovanni Agnelli, die in 1899 het Italiaanse autobedrijf Fiat oprichtte.

Onder Elkann fuseerde Fiat eerst met Chrysler en later met Peugeot om uiteindelijk Stellantis te vormen. Forbes schat zijn vermogen op 2,1 miljard dollar.

Philips verwacht hogere omzet in 2023

Philips verhoogde eind juli zijn omzetverwachting voor het gehele jaar na een verbetering van de prestaties in de eerste helft van dit jaar.

In het tweede kwartaal zag Philips de vergelijkbare omzet, dus exclusief wisselkoersen, overnames en desinvesteringen, met 9 procent stijgen naar 4,5 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. Het onderliggend bedrijfsresultaat kwam uit op 453 miljoen euro tegen 216 miljoen euro een jaar eerder.

Topman Roy Jakobs zei in een toelichting tevreden te zijn met de gang van zaken, ondanks de onzekere economische omstandigheden. Het bedrijf gaf verder aan verder dat de afhandeling van de terugroepactie van slaapapneu-apparaten de hoogste prioriteit blijft. Philips stelt dat het overgrote deel van die apparaten inmiddels is vervangen en weer bij patiënten en zorgverleners zijn.

In de zomer van 2021 werd bekend dat Philips wereldwijd miljoenen apneuapparaten moest terugroepen omdat geluiddempend schuim kon afbrokkelen. Die problemen hebben het bedrijf veel geld gekost voor reparaties, maar ook mogelijke schadeclaims kunnen duur uitvallen. Het bedrijf heeft ruim een half miljard euro apart gezet voor schadeclaims uit de Verenigde Staten.

Philips had verder vorig jaar te kampen met problemen in de toeleveringsketens, waaronder tekorten aan chips. Daardoor werd de productie geraakt en konden bestellingen niet voldaan worden. Het bedrijf heeft daarom gewerkt aan het versterken van de toeleveringsketens. Ook zag Philips de verkopen toenemen bij alle segmenten en alle geografische regio's.

Kostenbesparingen en ontslagen bij Philips

Het concern heeft ontslagrondes en een reorganisatie aangekondigd om de kosten omlaag te brengen. Daardoor verdwijnen in totaal 10.000 banen de komende jaren. Volgens Philips zijn er nu tot dusver al circa 6600 banen geschrapt. Samen met andere maatregelen werden de kosten in het afgelopen kwartaal met in totaal 237 miljoen euro verlaagd.

Topman Jakobs verklaarde in juli dat de verbetering breed gedragen is, maar dat het wel een project van de "lange adem" is, met "pijnlijke ingrepen" in het personeelsbestand. De topman hoopt volgend jaar meer duidelijkheid te krijgen over de onderzoeken en rechtszaken tegen Philips vanwege de slaapapneu-kwestie.

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over Exor, de investeringsmaatschappij van Ferrari-familie Agnelli